Körözés a Körösöknél

Magyarország újabb, kevésbé ismert szegletét kerestük fel ez évi nagy, nyári túránkon a bicajos csapattal (2017. 06. 28 - 07. 02.)   Békés megye kerékpárútjain fedeztük fel a Körösök mentét, természeti szépségeit és kulturális emlékhelyeit.

A szanazugi szállásunkról tettünk minden nap hol rövidebb, hol hosszabb csillagtúrákat, bejárva a környék látnivalóit. Az első nap programja Gerla ősi település felkeresése volt, ami ma Békéscsabához tartozik. Vonzerejét a Harruckern-Wenckheim családok ma már nagyon romos, de romjaiban is impozáns kastélya és a körülötte elterülő angolkert adja.

 

A következő nap Gyula látnivalóival ismerkedtünk, a vár történetének megismerése után Békés megye leghíresebb gyógyfürdőjében frissítettük fel izmainkat. A harmadik napon a szomszédos Romániában jártunk, Nagyszalonta híres szülöttének, Arany Jánosnak a szülőházát néztük meg. Itt megtudtuk azt is, hogy Bocskai István erdélyi fejedelem által letelepített 300 hajdú alapította meg Szalonta városát, és ebben az időben épült fel a ma is látható őrtorony, a "Csonkatorony", amiben a város büszkeségének emlékére múzeumot rendeztek be. A következő nap Szabadkígyós felé vettük az irányt, ahol a Wenckheim-kastélyt csodáltuk meg.

 

A kastélyt körülvevő zöld sziget ma is nyugodt harmóniát és barátságosan fenséges hangulatot áraszt. Hazafelé útba ejtettük újra Békéscsabát, mert a Munkácsi Mihály múzeum meglátogatását nem hagyhattuk ki. Innen tovább indultunk Szarvasra, ahol sétát tettünk az ország egyetlen interaktív parkjában, a Mini Magyarország Makettparkban, illetve hazánk legnagyobb arborétumában. Az Alföld „tengersík vidékén”- ahogy Petőfi leírta az egyhangúnak látszó tájat –, van jó pár csodás sziget, amelyek a kerékpáros túrázónak tökéletes célpontjai, akár a Körösök gátjain, vagy a településeket összekötő kerékpárút hálózatán haladva.

A napi programok után a Kettős Körös simogató, hűs vízében frissíthettük fel a hőségtől, széltől, sok-sok kilométertől megfáradt testünket. Az öt nap alatt rengeteg kalandot éltünk át, szállóigék születtek, amiken még évek múlva is jókat fogunk nevetni!

                                                                                                                                                               Ilus

Enikő fotói:

Címkék, kulcsszavak: