Pillangók varázsa, itt a tavasz

Megkezdtük a 2024-es év bringás szezonját. Aggódtunk, hogy a változékony időjárás visszább vesz a vállalkozó kedvből, de szerencsénkre így is akadt bőven aki szívesen nyeregbe pattant ezen a napon. 28-an vágtunk neki Tokaj városának.

Számtalan alkalommal jártunk már itt, mégis maradt felfedezni való. Egy igazi kuriózumot találtunk a helyi Lepke és Ásványkiállítás egy lenyűgöző magángyűjtemény. Magyarország legnagyobb állandó trópusi lepkekiállítása, több mint 3600 db trópusi lepke és több mint 1000 db hazai és külföldi ásvány. A kedves fogadtatáson túl igen gazdag, színes, informatív tárlatvezetésen vettünk részt. Többek között megtudtuk, hogy a legszebb színben pompázó kék lepke tulajdonképpen átlátszó és csak a fénytörésnek köszönhető e csodás megjelenés. Arról is meggyőződtünk mennyire jól tudják magukat álcázni akár egy levél utánzat formájában vagy állatok szemeit mintázva a szárnyukon. De még a denevérek ellen is van a hosszú fecsekfaroknak jelentősége, ugyanis ezzel a szárnyvéggel megzavarják az ultrahanggal való tájékozódásban.
  

Különleges rovarokat és hüllőket is láthattunk a kiállításon, nagy népszerűségnek örvendett a szakállas agáma, amit kézbe venni vagy vállra is lehetett tenni. Az udvaron nagyméretű ékszerteknősökkel találkozhattunk, éppen napfürdőztek a kicsi tavacska partján.

  

Az ásványkiállításon a kövek lenyűgöző látványa, meglepő tulajdonságaik, energetikájuk, rezgésük és gyógyító hatásuk alapján több csoportba sorolhatóak. Elsősorban a hazai ásványok szerepelnek, de külföldről származó természeti kincsek is gazdagítják a látványt.

 

A szakvezetést követően a túrázókat egy finom forró csokira vendégül láttuk. Könnyed beszélgetés keretében fogyasztottuk el az édes nyalánkságot, ami jól is jött, pótolandolva a tekerés közben  elégetett kalóriát.

  

Majd szabadprogram keretében mindenki kedve szerint barangolt a környéken vagy ült le egy vendéglátóegységben a Tisza part mentén ebédelni. Vidáman sütkéreztünk a melengető napsütésben, így pihenten indulhattunk neki a hazaútnak.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósult meg.

További képek a fotóra kattintva: 
Angi képei: 
Vegyes képek:

 

 

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

vasárnap, 2024, március 24