Őseink útján: Kerékpártúra Monokra

Monok három, országosan is ismert műemlék épülete: a Kiskastély -vagy más néven Monaky-kastély-, az Andrássy-kastély -más néven Nagykastély- és Kossuth Lajos szülőháza.

 

Foglaltság

Betelt :)

Nehézség

   

Indulás: tervezés alatt
Táv: Körülbelül 70-75 km
Érkezés: A délutáni órákban
Költség: Kb. 1500 Ft szállás
Étkezés: Önköltséges alapon

 

A monoki uradalom a 17. században hozományként került az Andrássy család tulajdonába, amikor Monaky Anna és Andrássy Mátyás összeházasodott. A család előbb a Kiskastélyt lakta -bővítették és át is alakították, azonban a grófi rang kiérdemlése -és az addig az örökösök között megosztott birtok újraegyesülése- után Andrássy György egy nagyobb kastély építéséről döntött a 17. század közepén. Az egyemeletes kastélyt barokk stílusban emelték az 1700-as évek második felében, klasszicista stílusú átépítésére a 19. században került sor. Figyelemre méltóak az épület rokokó falképei, melyek rokonságot mutatnak a közeli Edelény kastélyának belső díszítésével.

Az Andrássy-kastély

A kastély szimmetrikus elrendezésű főhomlokzatán két-két sorban hét-hét ablak néz a kertre. A kastély földszinti szobái, termei fiókos donga és csehsüvegboltozatúak, az emeleten sík födémes a mennyezet. A főépülethez mindkét oldalon szárnyépület csatlakozik, U alaku belső udvart alakítva ki. A kastélyépület középpontjában az emeleti díszterem állt, az alatta kialakított nagy földszinti terem pedig a belső udvar felé rendelkezett kertkapcsolattal. A kastély körül egykor többhektáros parkot alakítottak ki.

Az ovális alakú díszterem rokokó falfestése a XVIII. századi magyarországi képzőművészet egyik jeles alkotása. 

A 18-19. században az épület földszintjét a személyzeti és más, kevésbé fontos helyiségek foglalták el. A reprezentatív termeket az emeleten alakították ki. Innen nyílt a díszterem, a lakosztályok, a könyvtár és a kápolna karzata. Az épületben az egyes helyiségeket részint az udvari oldalon végigfutó folyosóról közelítették meg, részint a díszteremből két irányba, egymásba nyithatóan folytatódó teremsor segítségével. 

A kastélyt a 19. századig lakták a tulajdonosok, azonban Andrássy György 1881-ben bekövetkezett halála után az épület magára maradt, és lassú pusztulásnak indult. A már rossz állapotú ház 1936-ban került a monoki római katolikus egyház tulajdonába, ezután iskolát alakítottak ki benne. A kastélyban napjainkban a Kossuth Lajos Általános Iskola működik.

 

Forrás:
1.
 

Címkék, kulcsszavak: