Kerékpárral az aratóversenyre-Tekerj a zöldbe!

Ezúttal egy hagyományőrző rendezvényre gurulunk el Nyírbogdányba, ahol a kézi aratás hagyományait elevenítik fel a szervezők.

Javában tart a betakarítás az országban, így itt az ideje felidézni, hogyan is arattak elődeink. A program során az érdeklődőknek bemutatják, hogy zajlott hajdanán az aratás, marokszedés, kévekötés, kereszt rakás és a cséplés. 

Az aratás még a nagyszüleink idejében is több volt, mint munka. Mert azt leginkább egy közösség együttélésének ünnepeként tisztelték, ahol a falu minden tagjának megvolt a feladata.

Mentek elöl a kaszások, jöttek a marokszedők, kötötték a kévét, s rakták végül keresztbe, amit ló vagy ökör vontatta szekér vitt a cséplőig, az így begyűjtött búzaszemeket pedig úgy várták már a molnárok, mint a megmentőt. Mert ha érkezett a gabona, az azt jelentette, hogy mindenkinek, akit a föld eltart, ha másként nem is, de frissen sütött kenyér formájában hétről hétre juthat némi kemencényi boldogság.

A túra 2022.08.06.-án 8:00-kor indul Nyíregyháza Kossuth-térről.
Útvonal: Nyíregyháza-Kemecse-Nyírbogdány-Nyíregyháza
Túratáv: 25 km oda - 25 km vissza. Kerékpárút, alacsony forgalmú mellékút.
Program hossz: 6 órát érdemes rászámolni.

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrázók biztonsága érdekében a programváltoztatás jogát fenntartjuk

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

vasárnap, 2022, július 17