Havas gondolatok a Pálos kolostorban

Egy újabb évet írunk, ezzel együtt mi is megkezdtük 2019-es túráinkat. Lassan vége a január hónapnak, a mozogni vágyó emberekben pedig télen is nagy az igény a kalandokra, a friss levegőre. Ennek a gondolatnak a szellemében január 26-án elindultunk Hejcére, hogy onnan átsétáljunk Telkibányára.

Az időjárás ennél tökéletesebb nem is lehetett volna, hisz ragyogó napsütés, mínusz párfokos hőmérséklet, teljes szélcsend adta körülményeket kaptunk ajándékul. Első megállónk a Fehér-kúti vadászház volt, itt kettévált nagy csapatunk, páran visszaindultak Hejcére, az ő teljesítményük 8 km volt.

 

A vadászháztól meredekebb úton kellett felkapaszkodnunk, s hogy még nagyobb legyen az élmény, a Sólyom-kő tetejére is felmásztunk a térdig érő hóban. Megérte a kalandos kitérő, a téli Zemplén magával ragadó panorámájában gyönyörködhettünk ezen a ponton.

 

Utunk nagyon változatos terepeken vezetett tovább, bükkösök, nyírfákkal tarkított mezők, sűrű sötét fenyvesek mellett haladtunk, s tapostunk a néhol térdig érő szűz hóban. Az Amadé vár maradványaihoz folyamatosan felfelé vezetett az út, de innentől kezdve lefelé csúszkáltunk a puha porhóban. Következő megállónk a Pálos kolostorrom volt, ahol a megmaradt falak szép példái a gótikus építészetnek. Kis pihenőt tartva elmerengtünk a szebb napokat megélt romok között.

 

Telkibányához közeledve kaptunk még pár emelkedőt, de erőink maradékát összeszedve sikeresen megérkeztünk 14 km-es utunk végállomására. A lassan búcsúzó tél megmutatta legkedvesebb arcát, a ragyogó napsütés, a szikrázó hómező méltó díszletet biztosított ezen a napon számunkra. Hihetetlen élmény ennyi boldog túrázót kísérni egy ilyen tökéletes napon, amikor a felnőttek is felszabadultan, gyermeki önfeledtséggel vetik bele magukat a tél adta örömökbe!

 

 

Minden résztvevőnek hatalmas gratuláció a teljesítményért!

                                                                                                      Kovács Ilona Klára

További fotók: 

Kovács Rita fotói: 

 

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár cím: 

Havas gondolatok a Pálos kolostorban

Naptár dátum: 

szombat, 2019, január 26

Programtípus: