Vajára gurultunk a nyuszival!

Gyönyörű napos időben 2017. április 14-én kezdetét vette az idei Húsvéti, két napos Zöld Kerekes bicaj túra! Az ajándékba kapott nagypénteki munkaszüneti napot kihasználva el is indultunk úti célunk fő állomására, Vajára.

A programba megyénk gyönyörűen felújított kastélyainak megtekintését ütemeztük be.

Elsőként a kállósemjéni Kállay-kúria esett utunkba, ahol máris visszarepültünk a múltba.

    

A húsvétra való tekintettel a Kállay család történetét bemutató állandó kiállítás mellett, rendhagyó tárlatvezetéssel fogadtak bennünket, ahol a Názáreti Jézus történetét is megismerhettük. A kiállítás látványos eleme a garázsban álló muzeális értékű, működő Ford A modell.

Következő állomásunk Baktalórántházán a Dégenfeld kastélymúzeum volt. Ebben a múzeumban rendhagyó módon nem korabeli tárgyak segítségével ismerhettük meg a kastély és a család történetét, hanem a modern technikának köszönhető interaktív elemekkel.

A múzeumlátogatás szórakoztató és játékos formájával ismerkedhettünk meg ezen a helyszínen. Szállásunk a vajai kiskastélyban volt, ahol családias fogadtatásban volt részünk. A bográcsban főtt vacsora elfogyasztása után tettünk egy sétát a közeli tóhoz, majd vidám játékkal zártuk az estét. Másnap a vajai kastéllyal ismerkedtünk.

 

A nagyon gazdag tárgyi emlékekkel berendezett múzeumban könnyedén elképzelhettük magunkat a Rákóczi szabadságharcban aktív szerepet vállaló Vay-család történetében. A visszaúton Nyírbátor felé vettük az irányt, ahol szintén rengeteg látnivaló esett utunkba a Báthoriak és a sárkányok földjén.

 

A tartalmas két nap alatt bepillantást nyerhettünk megyénk történelemformáló családjainak és személyiségeinek nemes és hősi cselekedeteibe. A lányok szerencséjére a fiúk nem felejtkeztek el a locsolkodásról,

  

így egy évig egészen biztosan nem fogunk hervadozni! 

                                                                                                                                  Ilus

További fotók: 

Péter Tibor fotói: 

Kopacz Péterné Éva fotói: 

 

Címkék, kulcsszavak: