Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút tesztelése

Elkészült a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút. Így természetesen következő túránk nem is lehetne más, mint a borok királyának városába elgurulni. Időpont: 2017. július 08. (szombat) 9:30.

Régi álmunk valósult meg, no és még több ezer bringásoknak. 

 Várunk mindenkit szeretettel erre a programra, aki szeretne biztonságosan közlekedve, egy vidám hangulatú túrán részt venni, melyet egy Bodrogon eltöltött hajókirándulással kötünk egybe (választható).
Indulási helyszín: Nyíregyháza, Kossuth tér
Várható költség: 1.200.- Ft ( csoportos hajókirándulás), kb. 1 óra
Visszaérkezés: 18 óra után.

BRIINGÁRA FEL!! 

Tokaj

A város, Nyíregyházától csupán 34 km-re fekszik a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken, két folyó, a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál, a Tisza Rakamazzal szemközti oldalán. Tokaj fejlődésében nemcsak a bortermelésben és borforgalmazásban játszott szerepe, hanem közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott. Tokaj volt a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld között zajló szekérforgalom legfontosabb kapuja. A tokaji átkelőhelyhez mérhető jelentőségű és szerepkörű átkelőhely a Tiszán csak Szolnokon és Szegeden volt.

Kis történelmi áttekintés:

Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven. Első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen, mely a diósgyőri uradalom része volt.

1450 után Tokaj a Hunyadiaké, majd a Szapolyaiaké volt. Szapolyai János egy időre elveszítette a birtokot, de fia, János Zsigmond idejében már ismét a családé volt, így királyi uradalommá vált. A borvidék bevételének köszönhetően Tokaj mezővárossá fejlődött, népessége növekedett. 1705-ben II. Rákóczi Ferenc leromboltatta a várat nehogy idegen kézre kerüljön.

A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a két világháború azonban ezt félbeszakította. 1944-ben először a német, majd a szovjet hadsereg foglalta el Tokajt.

A második világháború után Tokaj csak lassan fejlődött, még a borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. 1952. február 1-jén elveszítette járási székhely szerepét. Városi rangját csak 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra dinamikus fejlődésnek indult. Tokaj a turisták kedvelt úticélja. A borvidék a Világörökség része.

Tokaj

Címkék, kulcsszavak: