Kerekes kalandozás Kassára

Eltelt egy év a tavalyi nemzetközi túránk óta, amikor is azt kívántuk, hogy a határon túli barátainkkal folytathassuk a közös bicajos kalandozásainkat. A kívánság valóra vált, így 2017. augusztus 11-én elindult a „Kerékpárral 7 határon át” program keretében meghirdetett „Bringával II. Rákóczi Ferenc nyomában” háromnapos túránk.

Beregszászi barátaink a Beregszászi Turisztikai Információs Központ, képviseletében pénteken hajnali 3-kor indultak, kerékpárral és vonattal utaztak, hogy részt vehessenek a nyíregyházi közös induláson, ahová felvidéki társaink, a nagykövesdi sportszervezet tagjai is csatlakoztak. Szatmárnémetiből a Kalandosok Céhe Egyesület tagjaival Sárospatakon találkoztunk, akik pénteken 170 km-t tekertek.

Az indulásnál Nyíregyháza főterén Garainé Nagy Éva alapító és Garai Zoltán kuratóriumi tag is megtisztelte jelenlétével a csapatot, valamint Dr. Papp Csaba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal megyei jegyzője, Seszták Oszkár közgyűléselnök képviseletében.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Mészáros Imre a Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztály,-Környezetvédelmi Osztály vezetője és munkatársa Hajdú Attila képviselte.

Megáldotta utunkat Molnár Zoltán parókus a Görögkatolikus Egyház képviseletében.

 

Az időjárás kegyes volt hozzánk, így tökéletes nyári kánikulában kezdhettük utunkat,

  

egy kis felfrissülést Sárospatakon a Bodrog parton tartott pihenő jelentett, ahonnan már a teljes népes csapatunkkal folytattuk a túrát. Innen már kaptunk egy kis ízelítőt a Zempléni táj hullámzó terepviszonyából. Emelkedőkre felkapaszkodva és legurulva érkeztünk meg pálházi szállásunkra.

A jól megérdemelt vacsora után ismerkedős, beszélgetős, görögdinnye-evős estével zártuk a napot.

  

A másnapi program Kassa felkeresése volt. Aki ismeri ezt az utat, az tudja, hogy nem kis erőpróbát jelent teljesíteni ezt a kihívást. A negyven fős csapatunkat azonban nem kis lelkesedés hajtotta, hogy eljussunk célunkhoz.

  

Kassán első utunk a Felvidék legszebb gótikus katedrálisához, II. Rákóczi Ferenc végső nyughelyéhez vezetett, ahol megkoszorúztuk a fejedelem és a szintén Rodostóból, a száműzetésben is hűségesen vele tartó kíséretének hazahozott, itt elhelyezett hamvait.

 

A bátrabbak felmásztak a toronyba, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra, és a dóm építészeti részleteit is megfigyelhettük. A szépen felújított belvárosban tett séta során tapasztalhattuk a Felvidék hajdani kulturális központja, magyar történelmi emlékekben gazdag, ma is lüktető légkörét. Az igazi kihívás ezután következett, mert az út nehezebb része hazafelé várt ránk. Hatalmas emelkedőkkel kellett megküzdenünk, megkönnyebbülést az jelentett, amikor elértünk a füzéri vár aljához, mert onnan már sokkal barátságosabb lett az út. A búcsú estéjén kiderült, hogy mindenkinek hatalmas élményt jelentett ez a nap. A túra utolsó napja is tartogatott élményeket, talán a legfontosabb a hátszél létezésének megtapasztalása volt. Kiderült, hogy létezik és szinte egész úton élveztük áldásos hatását. Sárospatakon felkerestük a Rákóczi várat. A következő megállónk Tokajban volt, ahol az addigra már megfogyatkozott csapatunk utolsó nemzetközi résztvevőitől is búcsút vettünk.

  

A Nyíregyházáról indult csoport összesen 280 km-t tett meg a túra során, mindenkinek hatalmas gratuláció ezért a teljesítményért! A kemény erőpróba ellenére minden társunk felejthetetlen élményekkel gazdagabban, feltöltődve indult haza, az utunkat végigkísérő jókedv is bizonyíték erre. Kívánjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott „Kerékpárral 7 határon át” program keretében jövőre is folytathassuk a határainkon túl élő barátainkkal a közös kalandozásokat őseink útján!

Kovács Ilona Klára

 

További fotók:        

 

Kopacz Péterék fotói:

 

                                     

SAJTÓ: 

nyiregyhaza.hu          

 

M1 TV:  

http://www.mediaklikk.hu/vid…/ma-delelott-2017-08-11-i-adas/

nyirport.hu: 

http://www.nyirport.hu/…/08/kerekes-kalandozas-kassara-12933

 

                       KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÁST!! 

   

Címkék, kulcsszavak: