A fiúk bevittek a "Bokorba"

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület jóvoltából újabb, ismeretlen oldaláról ismerhettük meg városunkat. Biciklitúrára kaptunk meghívást, mely során a Nyíregyháza környéki sajátos tanyai településtípussal ismerkedhettünk meg, a bokortanyák életébe nyerhettünk bepillantást 2017. 03. 25-én.

Első állomásunk Újtelekbokor volt, ahol Gyebrószki János a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület elnöke fogadta népes csapatunkat.

 

Bemutatta a Tirpák Alkotóházat, ahol korabeli fényképek, hagyományosan berendezett konyha és szoba segítségével repültünk vissza az időben és képzeltük el a mindennapi életet. Köszönjük szépen a szíves vendéglátást, a finom falatokat!

Aztán Rókabokorban tartottunk újabb megállót. Itt történelmi tudásunkat gyarapítottuk a tirpákok Nyíregyházára kerüléséről. Bácskainé dr. Pristyák Erika jóvoltából azt is megtudtuk, hogyan alakult ki a bokortanyai településtípus, és milyen az életük a városon kívüli településrészek lakóinak.

Ezután megékeztünk túránk fő állomására Benkőbokorba, ahol a Nyíregyházi Városvédő Egyesület kiadásában megjelent a Mesélő Nyíregyháza, Városvédő Füzetek újabb kiadványát mutatták http://cialisfrance24.com be, melynek témája a tirpák viselet.

A kiadvány szerzője, szerkesztője dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzkutató vetítéssel egybekötött előadásában megtapasztalhattuk a tirpák élet ezer színét. A nyírségi futóhomok terepviszonyai közt megfáradt és kiéhezett bicajosok számára újjászületést biztosított a tirpákok hagyományos ételéből, a lapcsánkából kínált bőséges ebéd.

A felturbózott társaság Kazárbokor felé vette az irányt, ahol egy családi gazdasággal ismerkedhettünk meg.

Köszönjük szépen a szervezőknek a gazdag programot, a vendéglátóknak a szíves fogadtatást!

                                                                                                                                               Kovács Ilona Klára

További fotók: 

Címkék, kulcsszavak: